۱۳۹۵/۰۱/۲۱
در بخش مسکن سونامی قیمتی نداریم
عباس آخوندی وزیر راهوشهرسازی و معاونان این وزارتخانه متبوع همگی وعده میدهند که خروج مسکن از رکود در سال جاری قطعی است اما کارشناسان نظر دیگری دارند و معتقدند که مسکن به این زودیها از رکود خارج نمیشود. درمقابل ولی حسام عقبایی، رئیس اتحادیه املاک معتقد است که حجم معاملات مسکن درنیمه اول امسال افزایش مییابد. اما مسکن بهطور کامل از رکود خارج نخواهد شد. البته او نگاه دیگری به نیمه دوم امسال دارد و در گفتوگو با « فرهیختگان» تاکید میکند که در شش ماهه دوم حجم معاملات به قدری میرسد که گویی رونق به بخش مسکن بازگشته است. اما این رونق به معنای افزایش یا سونامی قیمتی نخواهد بود. عقبایی همین نگاه را در مورد اجارهبهای مسکن هم دارد و میگوید که چون قیمت مسکن اصلیترین شاخص اجارهبهاست، امسال افزایش قیمتی دراین بخش هم نخواهیم داشت.
مقامات دولتی هم اواخر پارسال و هم اوایل امسال وعده دادهاند که مسکن حتما امسال از رکود خارج میشود. شما هم جزء آن دسته از افرادی بودید که در اظهاراتی متفاوت، تاکید کردید که مسکن سال 95 از رکود خارج میشود و رونق مییابد. حال با توجه به اتفاقاتی که در کشور رخ داده است، همچنان برآن اظهارات پایبندید؟
نیمه اول امسال شاهد افزایش حجم معاملات مسکن خواهیم بود، اما به این معنا نیست که مسکن بهطور کامل از رکود خارج شود ولی وضعیت در این بخش بهبود خواهد یافت.
این بهتر شدن از نگاه شما چه معنا و مفهومی دارد؟
اینکه قیمت مسکن در حوزه خرید و فروش حداقل در شش ماه اول امسال افزایش نمییابد اما در نیمه دوم امسال کمی افزایش قیمت خواهیم داشت و حجم معاملات مسکن نیز بیشتر میشود.
یعنی منظورتان این است که در شش ماهه دوم امسال مسکن از رکود خارج میشود و وعده مقامات دولتی دراین باره محقق خواهد شد؟
پیشبینی ما این است که در شش ماهه دوم امسال حجم معاملات بهگونهای میرسد که میتوان گفت رونق به این بخش بازگشته است.
این رونقی که از آن نام بردید، موجب گران شدن مسکن میشود. درحالی که شما در اظهارات خود عنوان کردید که مسکن افزایش قیمت چندانی نخواهد داشت.
این رونق به معنای گرانی نیست. چون ظرفیت خرید مسکن در بازار وجود ندارد بنابراین نمیتوان پیشبینی کرد که با این رونق قیمت مسکن افزایش یابد. فقط همانطور که گفته شد در نیمه دوم امسال حجم معاملات افزایش مییابد و مسکن مقداری از رکود خارج میشود. از طرفی هم سونامی قیمتی دراین بخش نخواهیم داشت.
در حوزه اجاره بها چطور؟
به دلیل اینکه فصل اجارهبها از نیمه دوم فروردین ماه تا اواخر شهریور شروع میشود در شش ماهه اول امسال چون پیشبینی افزایش قیمت نداریم و اصلیترین شاخص اجارهبها، قیمت مسکن است، اجارهبها نیز همانند پارسال است و براساس نظرات کارشناسی نباید اجارهبها افزایش یابد. برای همین هم هر نوع افزایش قیمت در این بخش غیرمتعارف و غیرمنطقی است. بنابراین به مالکان توصیه میکنیم که با همان مبلغ گذشته با مستاجران قرارداد ببندند تا دهکهای پایین جامعه نیز بتوانند مطابق با سال گذشته مسکن مورد نیاز خود را تهیه کنند.
برخی معتقدند که کاهش نرخ سود بانکی میتواند سرمایهها را از بانکها به سمت مسکن هدایت کند. آیا رئیس اتحادیه املاک نیز با این گفتهها همعقیده است یا اینکه نظر دیگری دارد؟
کاهش نرخ سود بانکی میتواند انگیزه ورود سرمایهگذاری در بخش مسکن را بالا ببرد. حال هر چه قدر نرخ سود بانکی کاهش یابد، مردم بیشتر سرمایهها و داراییهای خود را به حوزه ساختوساز و تولید هدایت میکنند.
ورود سرمایههای خارجی به کشور چطور؟ آیا میتواند دراین بخش موثر واقع شود؟
این نوع سرمایهها حداقل در کوتاهمدت نمیتواند تاثیری برجای گذارد اما در بلند مدت بستگی به شرایط دارد.
شورای پولواعتبار پارسال افزایش وام مسکن به 160 میلیون را برای خانهاولیها تصویب کرد. برخی کارشناسان معتقدند که افزایش این وام درکلانشهری چون تهران بیتاثیر است ولی درمقابل برخی دیگر خلاف این دیدگاه را دارند. شما جزء کدام دسته هستید و این نوع وامها را چطور ارزیابی میکنید؟
وام 160 میلیونی خرید مسکن میتواند کمک بزرگی به بالا بردن قدرت خرید مردم کند و حجم معاملات مسکن را افزایش دهد.
با این تفاسیر فکر میکنید قیمت مسکن در سال جاری چند درصد افزایش یابد؟
پیشبینی افزایش قیمت نمیکنم!